„Powiedz mi co jesz a powiem ci kim jesteś” to zdanie napisał na przełomie 18/19 wieku Francuski arystokrata Anthelme Brillat-Savarin autor „Fizjologi smaku” - który zyskał wieka sławę gastronomika – zwracając uwagę na kulturę jedzenie. W XXI wieku gotowanie i smakowanie stało się nie tylko wyrafinowaną potrzebą, ale wręcz rodzajem kultu. Zajmowanie się przygotowywaniem posiłków należy do dobrego tonu, a kucharz to niemal mag , którego wyszukane potrawy zaspokajają nie tylko ciało ale i... dusze, a na pewno emocje.
Kulinaria to ważny element kultury każdego kraju. Sprzyja poznaniu i dialogowi. Utrwala lub nie relacje i kontakty. Od smacznej i zdrowej kuchni wiele zalezy.
Na wystawie EXPO 2020 w Dubaju województwo Podkarpackie zamierza zaprezentować także swoje kulinarne walory. Specjalne dania i przysmaki przygotuje rzeszowianin Michał Korkosz, znany też jako Rozkoszny. Jeden z najpopularniejszych i najbardziej docenianych polskich kucharzy. Nagrody przyznał mu prestiżowy magazyn „SAVEUR”, a wydana w USA książka „Świeże z Polski: Nowa kuchnia wegetariańska ze starego kraju” zostało uznana za jedną z najlepszych książek kulinarnych 2020.
Z Michałem Korkoszem-Rozkosznym rozmawia Adam Głaczyński.
Komentarze (0)
Zasady publikowania komentarzy